De meeste mensen zullen drummer Willie Jones III kennen van zijn periode bij het Roy Hargrove Quintet en RH Factor. Naast dat Jones een veel gevraagd sideman is (bij Horace Silver, Hank Jones, Cedar Walton, Herbie Hancock, Arturo Sandoval, Milt Jackson en veel meer) heeft hij ook zijn eigen kwintet.

In het voorjaar van 2014 toerde hij in Europa en deed ook Nederland aan. Op 15 maart van dat jaar speelde hij in Porgy en Bess in Terneuzen. In februari belde hij me op vanuit New York en vroeg me of ik wat video wilde opnemen wanneer hij (twee dagen eerder) in het Bimhuis in Amsterdam speelde. Het Bimhuis heeft een mooi open podium en het wordt gezien als één van de populairste jazzpodia ter wereld. In wilde graag voor Willie werken. Het werd een een co-productie, want het Bimhuis stelde belangeloos de geluidsopnames ter beschikking. En dat geluid is natuurlijk mooier dan wat ik zou opnemen. Het geluid is later door mij onder het beeldmateriaal gemonteerd.

 

Het Willie Jones III Quintet bestaat verder uit Eddie Henderson op trompet, Justin Robinson op altsax, Dannie Grissett op piano en Daryl Hall op contrabas. 

Eddie Henderson
Daryl Hall & WJ III
Danny Grissett
Justin Robinson

Twee dagen later speelden ze in Porgy & Bess zonder jetlag, meer ontspannen en waarschijnlijk ook nog beter.

Justin Robinson aan de bar in Terneuzen
Danny Grissett
Willie Jones III
Daryl Hall