Fotograferen is populair. Bijna elke gebeurtenis in ons leven wordt vastgelegd en zo mogelijk ook gedeeld. Bij het afscheid van een dierbare gebeurt dat echter niet zo vaak. En dat is eigenlijk best opvallend!

Het mag wat kosten!
Bij veel levensgebeurtenissen laat men foto’s maken. Dat begint al voor de geboorte.Dan volgen babyfoto’s, verjaardagen, feestjes, bruiloften. En het mag wat kosten. Want een zorgvuldig georganiseerde dag moet je terug kunnen zien. Ook een persoonlijk afscheid kent vaak geen programma meer met standaardrituelen. Iedere uitvaart is anders vormgegeven. En dat fotografeer ik met liefde en medeleven.

Persoonlijk verhaal
Toen in januari 2009 mijn moeder overleed, wilde ik tijdens de afscheidsdienst een terugblik geven op haar leven. Al snel bedacht ik als vakfotograaf dat het aardig zou zijn om haar levensverhaal te illustreren met beeldmateriaal. Eén plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden. Zo kon ik ook voor de vele belangstellenden een mooi beeld geven van mijn moeder. niet iedereen kende haar natuurlijk als een mooi jong meisje en prachtige jonge vrouw. En er waren een paar mooie jeugdfoto’s beschikbaar. Ik bracht 25 oude foto’s, dia’s en negatieven samen tot een fraaie presentatie.

In combinatie met mijn toespraak bezorgde ik mijn moeder een waardig afscheid. Het gaf mij voldoening en het hielp mij bij het verdriet en bovendien kreeg ik opvallend veel positieve reacties en complimenten.

Fotopresentatie
Toen bedacht ik om deze service van fotopresentatie ook aan derden aan te gaan bieden. En dat heb ik ook een paar keer gedaan. In een eerste gesprek van ongeveer een uur besprak ik de mogelijkheden met de familie of uitvaartondernemer en maakten we samen een selectie uit het beschikbare materiaal voor de presentatie. Ook maakte ik van het gebruikte beeldmateriaal een fotoboek.

Reportage
Een andere service die ik vanaf 10 juli 2009 bied is het maken van een uitvaartreportage. Een fraai fotoboek met beelden van begrafenis en/of uitvaartdienst zorgt voor een blijvende herinnering. Het boek kan ook voor de nabestaanden die niet aanwezig zijn of het (nog) niet beseffen een waardevol document zijn. De te fotograferen onderwerpen en momenten bepaal ik graag in nauw overleg. In alle gevallen beweeg ik me zo discreet en onopvallend mogelijk.

Wilt u meer weten?
Heeft u belangstelling en/of wilt u informatie over beschikbaarheid en prijzen?
Bel me gerust of bezoek de website meerdaneenfoto!

makeamemory.nl

Make a Memory
Sinds 2013 fotografeer ik belangeloos voor de Stichting Make a Memory. Met een landelijk netwerk van ongeveer 140 professionele fotografen worden thuis of in het ziekenhuis foto’s gemaakt. Er worden ernstig zieke, terminale en overleden kinderen gefotografeerd in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar. Dit gebeurt op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals.

Ik kreeg in de loop der jaren aardig wat publicaties. De koppen van de artikelen roepen soms veel vragen op.