In 2018 maakte ik een drieluik voor aan een wand in één van de vele statige Middelburgs herenhuizen of patriciërshuizen. Daarbij had ik een grote ruimte in gedachten met grote (witte) muren en een hoog plafond. Middelburg kent door haar rijke verleden een groot aantal rijksmonumenten. 
De foto’s werden tot nu toe niet afgedrukt op het grote formaat waar het voor gemaakt is. De drie afzonderlijke foto’s meten elk 225 cm (hoogte) x 105 cm (breedte)

Het triptiek (het deftige woord voor drieluik) is gemaakt op basis van een eenvoudige schets (zie afbeelding).
Het samengestelde beeld bestaat ook uit drie onderwerpen: (boven) de ‘skyline’ van Middelburg, (midden) de gevel van het stadhuis en (onder) de monumentale kademuur van een Middelburgse gracht.

CREATIEVE CONCEPT 1.0  © EDDY WESTVEER
eenvoudige creatieve schets
triptiek met afmetingen in centimeters

Vijftrapsraket en ’the making of…..’
Eerst zijn er drie samengestelde  panoramafoto’s gemaakt, die op zich weer bestaan uit meerdere HDR-opnames. Voor deze combinatie van technieken is gekozen om een goede foto te krijgen met voldoende omvang, veel dynamiek en mooi contrast. 

Wat is HDR?
HDR staat voor High Dynamic Range. Als je kiest voor HDR, dan maak je niet één foto, maar een serie foto’s waarbinnen elke foto een andere belichting krijgt. Achteraf worden de foto’s uit de serie samengevoegd tot één foto waardoor zowel de overbelichte als onderbelichte delen goed aangepast kunnen worden.

En waarom panoramafoto’s?
Voor een foto van een dergelijke omvang heb je meer megapixels nodig dan met één foto mogelijk is. Je moet dus meerdere foto’s aan elkaar hechten of lassen. De Engelse term is ‘stitching’.

DETAIL ONDERSTE PANORAMAFOTO RECHTER PANEEL
detail van het rechterpaneel

Met digitale technieken kun je meerdere foto’s naadloos en onzichtbaar samenvoegen tot één beeld. Het resultaat is dat je foto tot grote afmetingen kan worden afgedrukt en voldoende detail en scherpte overhoudt.

PANORAMA MIDDENSTUK MIDDELBURGS TRIPTIEK
middelste panoramafoto voor triptiek

Uiteindelijk zijn die drie panoramafoto’s weer in drie stukken opgesneden en aan elkaar bevestigd. De opnames werden omgezet in wart-wit en vervolgens gekleurd met een onregelmatige licht groen en blauwe zweem. Ondanks de digitale technieken is een dergelijk project behoorlijk arbeidsintensief. Er wordt maar één exemplaar van gemaakt. De afmetingen zijn 13.542 x 6.319 pixels bedoeld voor 225 x 105 centimeter. Er zijn demonstratieprints beschikbaar van een bescheidener afmeting. 

Het eindresultaat is TE KOOP! 
De eindprijs is geheel afhankelijk van printtechniek en het te kiezen materiaal waarop geprint gaat worden.
Als toepassing kan gedacht worden aan print op akoestische panelen om galm tegen te gaan. Maar er zijn veel materiaalmogelijkheden denkbaar. 

Ik adviseer graag! Bel me of mail me gerust!

E-mail: [email protected]
Telefoon: +31653375928

Linker-, midden- en rechterpaneel.
De bestanden meten elk 13542x6319 pixels.
De tussenruimtes kunnen worden aangepast.
dupho_membership_500px_1TRANSPARANT