Statue of Liberty (2008), Dexterity (2010), Gravity (2012), Audacity (2014) en nu is daar Polyphony (2019) aan toevoegd. Het zijn de titels van de albums van het Jasper Blom Quartet met het jaar van presentatie. Alle albums bevatten uitsluitend eigen werk en zijn onderling sterk onderscheidend.

Polyphony
Polyphony is een live-in-het-bimhuisdubbelaar met gastrollen voor trompettist Bert Joris op cd 1  (opgenomen in 2016) en voor trombonist Nils Wogram op cd 2 (opgenomen in 2018) en uitgebracht in 2019. De muziek is een wilde vrijpartij tussen oud-Vlaamse polyphony en contemporaine jazz. Het Jasper Blom Quartet wordt deze middag versterkt met trompettist Bert Joris en het brengt nummers van de nieuwste cd Polyphony.
Oude Vlaamse melodiën en inspiratiebronnen uit de 14e, 15e en 16e eeuw vormen voornamelijk de basis voor de nummers. In het meeslepende openingsnummer Waltz for Magnus laat Blom gelijk horen dat de complexiteit van zijn composities prachtig kunnen versmelten in een mooie harmonieuze melodielijn. Van stoffige middeleeuwse muziek is geen sprake.

Over het Jasper Blom Quartet
De band bestaat al 15 jaar in gewijzigde samenstelling en volgens Blom hebben de bandleden het best naar hun zin. Drummer Martijn Vink staat soms in volle stadions met Anouk, maar kiest er toch steeds weer voor met Jasper Blom te spelen. Vink is opgenomen in de galerij van Jazzhelden van het Nederlands Jazz Archief en een autoriteit achter de drumkit.
Vink vormt samen met bassist Frans van der Hoeven de ritmesectie van het muziekgezelschap. “In de jaren ’80 rookte ik al stiekem jointjes met Frans en dansten we op muziek van John Coltrane. We waren eigenlijk trendsetters”, grapt Blom. 
Jesse van Ruller wordt aangekondigd als “a star on guitar”. Volgens de bandleider komen de studenten van heinde en verre om juist bij hem op het conservatorium les te krijgen. In 1995 won Van Ruller als 23-jarige gitarist de Thelonious Monk Internationale Jazz Competitie. Met een gitaristenvakjury bestaande uit Jim Hall, Pat Martino, Pat Metheny, John Scofield en Mark Whitfield een hele eer en verdienste. De laatste tien jaar staat hij ongetwijfeld steeds op een shortlist van de Boy Edgar Prijsjury, maar Van Rullers inspanningen blijven kennelijk net iets te veel onder de radar. 
Over de Vlaamse gasttrompettist Bert Joris steekt Blom terecht ook de loftrompet en zegt dat alle bandleden lid zijn van de Nederlandse delegatie van de internationale Bert-Jorisfanclub. Hun samenwerking dateert van 2015. Joris heeft zijn eigen kwartet met Dado Moroni, Philippe Aerts en Dré Pallemaerts. 

Bandleider Jasper Blom (tenorsax) en gitarist Jesse van Ruller

Dirigerende monnik
Het nummer Guidonean Hand is opgedragen aan een monnik genaamd Guido de Marenzo die ooit ergens in Italië voor een koor stond en met behulp van zijn hand de koorleden aanwijzingen gaf. Het nummer begint met bas en trompet.

Bert Joris als gast bij Jasper Blom Quartet

Een tapijt uit de 15e eeuw
Bij nagenoeg elke compositie hoort een historisch verhaal. In Parijs hangt een verzameling wandtapijten die ze in de 19e eeuw ergens hebben gevonden in een kasteel in het zuiden van Frankrijk. Die tapijten bleken uit de 15e eeuw te komen (aldus Blom) en er staan allerlei bloemetjes en plantjes op en heel veel symboliek waarvan ze nu niet meer weten wat het allemaal betekent. Op één daarvan staat een jonkvrouw en een eenhoorn:  The Lady and the Unicorn.

Jasper Blom Quartet speelt polyphony

Guillaume de Machault (overleden 1377) is een soort voorvader van de vlaamse polyfonisten. Fontayne en Virelai vinden hun oorsprong bij deze tot geestelijke opgeleide componist en dichter uit de 14e eeuw. 
Zoals bij vele oude melodiën is de auteur vaak onbekend. En die liedjes kunnen dan ook gratis zonder buma/stemra gratis geciteerd worden. Homme Armé is zo’n nummer. De intro is van Frans van der Hoeven.

Met Nancy in the sky (wat ook op de cd Gravity staat), The Least Of Your Worries (ook op Statue of Liberty) en toegift Chiconia zit deze leerzame zondagmiddag met prachtige intelligente muziek van Jasper Blom er op.

Meer Polyphony met Jasper Blom Quartet met Bert Joris en Nils Wogram

6 april 2019 CC De Kern Wilrijk
13 april 2019 BIMhuis Amsterdam

 

Locatie: Porgy en Bess Terneuzen (NL)
Datum: 24 februari 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer