Ik woon in Goes en ben niet opgegroeid met carnaval. Toch is er in mijn Zeeuwse woonplaats een heuse carnavalsvereniging. En een kleine (katholieke) minderheid viert carnaval in Goes. Of beter gezegd: in Hanzehat, want dat is de tijdelijke naam vanaf vrijdag. 

Hanzehat?
Nee, Goes is geen hanzestad geweest. In het wapen van Goes staat een gans. En de Zeeuwen hebben van oudsher een moeizame relatie met de letter G, die meestal als H wordt uitgesproken. Dus Hanzehat betekent eigenlijk ganzegat.

WAPEN GOES
Goes is Hanzehat in carnavalstijd

Feestmuziek
Ik gun een ieder zijn feest, als ik zelf maar niet mee hoef te doen. Nee carnaval is niets voor mij. Ook de daar bijbehorende muzieksoort spreekt mij niet erg aan. Toch ben ik wel eens een paar keer in het carnavalsgedrang verzeild geraakt op Curaçao en Aruba. Maar daar heerst een ander klimaat en hebben ze toevallig heel andere muziek. De tumba!
In de periode voorafgaand aan carnaval is er het jaarlijkse tumbafestival. En tijdens dat festival wordt de carnavals-schlager van het jaar gekozen. Tijdens de optocht of zoals ze dat daar noemen de Grand Carnival Parade “Gran Marcha” schalt van iedere wagen diezelfde tumba. En al die muziek ‘live’ uitgevoerd door muzikanten! En de kleurrijke stoet met vele tientallen wagens en veel vrolijke mooie mensen dendert als in trance door de straten van Willemstad. En met een graadje of dertig is het in de buitenlucht ook heel aangenaam zonder dikke jas en met teenslippers aan je voeten.

Fotografie
Die “Gran Marcha” is natuurlijk een schitterend en kleurig onderwerp om te fotograferen. En de mensen hebben er geen moeite mee om gefotografeerd te worden. En poseren zelfs graag voor je. Vergeet niet om een flitser mee te nemen, want die komt  je ook op klaarlichte dag goed van pas. 

Tekst en fotografie: Eddy Westveer
Datum: 2 maart 2019